Wd Re 3,5″ enterprise serija

WD RE – DISK ZA ZAHTEVNE KORISNE

OSNOVNE KARAKTERISTIKE:

 • Marka (Proizvođač):
  Western Digital
 • Model:
  WD Re (enterprise)
 • Kapacitet:
  250GB – 4TB
 • Interfejs:
  SAS 6 Gb/s, SATA 6 Gb/s, SATA 3 Gb/s
 • Broj obrtaja:
  7200rpm
 • Zemlja porekla:
  Malezija
 • Cena:
 • 60-70€ (250GB)
 • 75-85€ (500GB)
 • 95-110€ (1TB)
 • 180-200€ (2TB)
 • 230-250€ (3TB)
 • 300-350€ (4TB)
WD-Re-4tb-1

WD-Re-4tb-3
WD-Re-4tb-5

* Prikazane su prosečne cene na osnovu ponuda dostupnih kod nas i u inostranstvu.

Wd Re je enterprise (industrijska) serija hard diskova namenjena radu u zahtevnom okruženju (Data centri, RAID i NAS konfiguracijama, serverima…). Proizvode se u SATA i SAS verziji sa kapacitetima od 250GB do 4TB, a brzina transfera podataka je do 6Gb/s na 7200RPM.

Otkaz hard diska je, nažalost, realnost računarskih centara, a neki od njih podržavaju desetine pa i stotine servera na jednoj lokaciji. Zaposleni provode sate menjajući hard diskove koji su otkazali, a rekonstrukcija RAID niza znatno usporava rad servera i dovodi do zastoja u radu čitavog sistema. Oštećeni disk se šalje na fizičko uništavanje podataka, kako bi se zaštitila kompanija i korisnici, što dovodi do dodatnih troškova već izuzetno skupog procesa.

Ova serija donosi kombinaciju različitih karakteristika koje obezbeđuju veću brzinu i izdržljivost koji su potrebni za nesmetan rad zahtevnih aplikacija u data centrima.WD Re je dizajniran da podrži do 550TB podataka godišnje u uslovima najvećeg opterećenja, a primenjena RAFF tehnologija (elektronika koja prati i koriguje vibracije pri radu) omogućava najviše performanse ovog hard diska pri vibracijama u realnom vremenu.

Uključivanje SAS interfejsa širi spektar mogućnosti Re serije. SAS interfejs obezbeđuje HA (high availabiliti) performanse, kao što su failover i multipath i pouzdan rad od preko milion sati, što sprečava beskrajni ciklus zamene hard diskova.

PERFORMANSE:

Radili smo uporedni test tri WD modela – WD Re, WD Se, takođe enterprise serije i WD Red. O WD Red seriji smo govorili i u Test WD Blue hard diska gde smo naveli WD Red kao komercijalnu verziju WD-a koja se po kvalitetu znatno izdvaja od ostalih, što je naš test samo potvrdio.

TEST: CrystalDiskMark – Prenos 1000MB podataka

CrystalMark-WD-Re-1

TEST: CrystalDiskMark – Prenos 4000MB podataka

CrystalMark-WD-Re-2

WD Re pokazuje visoke vrednosti u testu sekvencijalnog pristupa sa brzinom čitanja od 171.9MB/s i upisa od 168.2MB/s, gotovo identične kao kod WD Se, a malo veće u odnosu na WD Red. Ovaj test potvrđuje kvalitet našeg WD Re hard diska, ali i WD Red serije jer je brzina transfera preko 140MB/s zaista dobar rezultat za komercijalne hard diskove.

Vreme pristupa čitanja random blokova je približno kod sva tri modela, ali upis je brzi za 0.5s kod testiranog WD Re hard diska.

PREPORUKA KORISNICIMA:

Pouzdanost je vrlo važna korisnicima, a WD podvrgava svoje enterprise diskove testovima funkcionalnosti od pet miliona sati i interoperativnosti od više od 20 miliona sati. Ovakva testiranja omogućavaju pet godina garancije za Re seriju diskova.

WD Re je napravljen za zahtevne enterprise korisnike koji traže veliku brzinu hard diska i kapacitet za skladištenje i čuvanje velike količine podataka pri čemu se ne gubi na pouzdanosti. Ovaj model je pokazao da odgovara potrebama za koje je proizveden – savršeno se snalazi u serverskom okruženju velikih data centara pa ćete sa njim uštedeti ne tako male troškove česte zamene hard diskova, dodatnog angažovanja zaposlenih i manje produktivnosti celokupnog sistema dok traje ceo proces.

Data Solutions Laboratorija

Komentari

Pročitaj sve komentare

Ostavi komentar

Оставите одговор