WD Blue 500GB – POUZDANOST I KAPACITET?

WD Blue serija, kojoj pripada i model WD5000AAKX-00ERMA0, predstavljena je kao dobar izbor za korisnike kućnih računara, eksternih hard diskova i za industrijsku primenu. Ne preporučuje se upotreba u RAID-u nizovima. Za NAS uređaje za kućnu upotrebu ili u manjim firmama (1-5 hard diskova), proizvođač predlaže WD Red seriju, odnosno WD Enterprise ukoliko su u pitanju veći uređaju preko 5 hard diskova.

WD ovaj disk preporučuje kao pouzdan disk velikog kapaciteta na koji možemo skladištiti veliku količinu podataka – slika, video materijala, muzike…

OSNOVNE KARAKTERISTIKE:

 • Marka
  (Proizvođač):
  Western Digital
 • Model: WD5000AAKX-00ERMA0
 • Kapacitet: 500GB
 • Interfejs: Serial ATA-300
 • Broj obrtaja: 7200rpm
 • Datum proizvodnje: 08 Jul 2013
 • Zemlja porekla: Tajland
 • Cena: 45-60€
WD-Blue-Test-Elektronika

WD-Blue500GB-Test_Data-Solutions
WD-Blue-Test_Data-Solutions

Korisnici ovih hard diskova navode da je brzina transfera podataka niska pa je ovaj hard disk pogodan za skladištenje podataka, ali ne i za korisnike kojima je je potreban konstantan visok sekvencijalni transfer podataka.

Pogledajte šta su naši testovi pokazali i da je zaista bezbedno čuvati stotine gigabajta dragih uspomena ili poslovnih podataka na ovom hard disku.

TEST: ČITANJE

WD-500GB_reading-test

TEST: PISANJE

WD-500GB_writing-test

Test čitanja pokazuje neujednačenost kvaliteta medija na celokupnoj LBA zoni i velike oscilacije u brzini čitanja podataka – od 44 MB/s vrednost je padala do čak 22 MB/s*. Test upisivanja podataka je pokazao malo veću stabilnost na početku i na kraju, ali je brzina varirala 54-31 MB/s.

*Prikazane brzine su relevantne samo kao referenca na kvalitet medija, kako bismo prikazali odnos, ne kao stvarna brzina koju disk moze da postigne.

Kada je medij ovako lošeg kvaliteta, ne smete se pouzdati u takav hard disk niti čuvati važne podatke na njemu. Ako se prisetimo reči proizvođača, pouzdanost je na prvom mestu na listi kvaliteta ovog modela.

TEST: CrystalDiskMark – Prenos 1000MB podataka

CrystalMark-test-1000MB_WDBlue-500GB

TEST: CrystalDiskMark – Prenos 4000MB podataka

CrystalMark-test-4000MB_WDBlue-500GB

Testovi prenosa 1000MB i 4000MB kod sekvencijalnog pristupa pokazuju skoro ujednačene rezultate – brzina pri prenosu 1000MB je u granicama proseka za datu klasu, dok je brzina upisa malo niža u odnosu na ranije testirani Hitachi HDS721050CLA362. Vreme pristupa, tj, čitanje i pisanje random** blokova veličine 512KB, 4KB, 4KB QD32 (Queue Depth = istovremeni zahtev za 32 različite operacije, čitanje ili pisanje) pokazuje približne vrednosti, značajno niže, kao i kod Hitachi-jevog modela.

* Sekvencijalni pristup je pristup susednim sektorima (glave diska ne moraju da se pomeraju prilikom pristupa), dok random podrazumeva pristup sektorima koji nisu susedni, odnosno postoji vreme traženja (eng. seek time) dok se glave pozicioniraju sa jednog na drugi sektor na disku.

PRIMENJENA TEHNOLOGIJA

NoTouch™ ramp load tehnologija – glave koje čitaju i upisuju podatke nikada ne dodiruju medij što smanjuje mogućnost oštećenja medija, a disk je pogodan za transport. Iznenađuje činjenica da se WD hvali implementacijom tehnologije koja je napravljena još sredinom 90-ih i prvi put upotrebljena na hard diskovima kompanije IBM (Hitachi). Tim pre ako uzmemo u obzir činjenicu da je skoro svaki WD Blue disk koji je “došao” u našu Laboratoriju na spašavanje podataka imao problem sa zaglavljenim glavama*** (eng. head stuck).

BESPLATNI SOFTVER

Acronis® True Image™ WD Edition Software – besplatno preuzimanje upgrade softvera sa WD-ovog Support sajta koji korisnicima omogućava kopiranje svih podataka sa starog na novi hard disk (kopiranje celokupnog sadržaja diska – operativnog sistema, svih podešavanja, programa i fajlova) tako da je novi disk odmah spreman za upotrebu. Acronis True Image nudi i opciju bekapovanja podataka korisnika i čuva sve bekap verzije tako da možete k koju verziju želite da vratite. Smatramo da ovaj softver može biti vrlo koristan u smislu uštede vremena i novca, kao i čuvanja podataka.

*** Otkaz mehanike hard diska pri kom glave za čitanje/upis podataka u toku rada ostaju “zalepljene” za pleter (nosač podataka) i mogu se oštetiti. Pokretanjem hard diska nakon ovog otkaza (što pokuša većina korisnika), može doći do oštećenja samog medija i, na kraju, trajnog gubitka podataka.

ZAKLJUČAK:

Prednosti: Pristupačna cena, kapacitet pogodan za prosečnog korisnika i skladištenje velike količine podataka.

Mane: Izuzetno loše rešenje za svakodnevno korišćenje (u desktop računaru ili kao eksterna memorija), što je proizvođač naveo kao prednost. Prosečna brzina čitanja/upisa podataka nije mnogo niža u odnosu na druge modele iste kategorije, ali su oscilacije u brzini izuzetno velike zbog lošeg kvaliteta medija.

WD5000AAKX-00ERMA0 je pravo razočarenje u odnosu na očekivanja koja korisnik može imati čitajući preporuku proizvođača. Loš kvalitet medija svakako govori o tome da ovaj disk nije pouzdan za skladištenje važnih podataka. Veliki kapacitet u odnosu na nisku cenu svakako jeste razlog da pomislite da bi ovaj hard disk bio pametna investicija za čuvanje svih vaših podataka, ali nije tako. Za isti novac možete kupiti Hitachi-jev model koji se pokazao kao pouzdaniji, ne samo na testovima, već i iz našeg iskustva. Uz nisku cenu uvek ide i lošiji kvalitet pa, ako se već odlučujete za WD-ov model, uštedite još malo novca i kupite neki iz WD Re serije koji pruža neuporedivo bolji kvalitet u odnosu na cenu. Takođe preporučujemo WD Red kao nešto pristupačniju opciju koji još uvek nije “posetio” našu Laboratoriju, a što, priznaćete, dosta govori o njegovom kvalitetu. U slučaju da već imate hard disk iz Blue serije, bekapujte podatke sa njega što pre i koristite ga za skladištenje filmova tj. podataka koji nemaju sentimentalnu ili novčanu vrednost i kojih vam neće biti žao da izgubite kada ovaj disk otkaže. A otkazaće… 🙂

Data Solutions Laboratorija

Komentari

Pročitaj sve komentare

Ostavi komentar

Оставите одговор