SSD – logički kvarovi

Kao što smo već pisali, arhitektura memorijskih čipova je organizovana u blokove, a blokovi su podeljeni na stranice. Dok se čitanje i programiranje čipova vrši na nivou stranice, brisanje se vrši na nivou bloka. Kako bi se postigla željena brzina i što duža funkcionalnost SSD-a, razni proizvođači koriste različite i patentirane algoritme za smeštanje podataka. U prevodu, to znači da se recimo jedan Word dokument ne smešta linearno na sukcesivne blokove, nego su njegovi delovi raspoređeni na nekoliko čipova. Iako ovo objašnjenje deluje relativno jednostavno, činjenica je da ne postoji industrijski standard organizacije stranica unutar svake pojedinačne NAND stranice, što predstavlja značajan problem za spašavanje podataka.

Šematski prikaz upisa podataka u SSD:

SSD kvarovi - Logicki kvarovi V1

Logički kvarovi kod SSD-a podrazumevaju slučajno ili namerno obrisane fajlove, korupciju podataka od strane operativnog sistema, eventualnu korupciju zapisa usled greske prilikom izvršavanja samog firmware-a, ili maliciozni softver.

U svim varijantama, uvek se radi na klonu samog uređaja, koji se pravi pomoću specijalne mašine kako bi se postojeći integritet zapisa. Sam operativni sistem koji se nalazi na SSD-u nije nikakva prepreka prilikom vraćanja podataka, kao ni vrsta zapisa.

Poseban problem prilikom spašavanja podataka predstavljaju ostaci stranica unutar memorije. To su stranice koje više nisu aktuelne, ali su bile upisane u čipove, a još nisu pokupljenje prilikom garbage collection-a. Aktuelna verzija je smeštena u neke druge blokove, ne nužno na istom čipu. Sve je to urađeno kako bi se postigla brzina po kojoj su SSD-ovi poznati. Kada nešto obrišete sa vašeg SSD-a, OS ne ide po SSD-u i briše podatke. On samo uz pomoć TRIM komande označava sadržaj koji vi želite da obrišete kao “nevažeći” ili “stari”. Stvarno brisanje se dešava tek kada želite da upišete novi sadržaj na SSD. Da bi se na jednu lokaciju ponovo nešto upisalo, ta lokacija prvo mora da se obriše, a kao što smo već napomenuli to se radi na nivou bloka. Ukoliko taj ceo blok nije prazan, odnosno, ako stranice unutar njega nisu označene TRIM komandom kao “stare”, onda će pojedinačne stranice na nivou bloka morati da se prebace na druge lokacije, da bi se oslobodio ceo blok za brisanje. Odatle i potreba za “sakupljanjem đubreta”, kao i ravnomernim raspoređivanjem upisa zbog ograničenog broja čitanja i pisanja. Prilikom ručne rekonstrukcije sadržaja, nailazi se i na ove zapise što dovodi do oštećenih podataka prilikom spajanja blokova.

Dugogodišnjim iskustvom sa SSD-ovima, imamo znanje da uvek napravimo maksimalan rezultat za klijenta.

 

Komentari

Pročitaj sve komentare

Ostavi komentar

Оставите одговор