Besplatna-dijagnostika

BESPLATNA DIJAGNOSTIKA

bez podataka nema naplate
Garantovana-privatnost

GARANTOVANA PRIVATNOST

tajnost podataka zaštićena ugovorom
Slide background

12 GODINA ISKUSTVA

više hiljada zadovoljnih klijenata

Spašavanje podataka sa SSD medija

SSD (Solid State Drive) tehnologija nije nova. Uređaj se sastoji od nekoliko flash memorijskih čipova (uglavnom NAND, ali i drugih tipova kao što je NOR) sastavljenih tako da predstavljaju jednu logičku celinu. Postoji u ponudi još od 1980-ih godina, ali je zbog cene, koja je drastično opala u prethodnih par godina, tek sada stekla popularnost.

Među korisnicima je ustaljeno mišljenje da ne mogu da se pokvare i da su bezbedni zato što nemaju pokretne (mehaničke delove). Ono što imaju su elektronske komponente, od kojih su najveće čipovi i kontroler. One mogu da se oštete i/ili otkažu iz raznih razloga.

Kod SSD-ova prepoznajemo tri različita tipa kvarova:

  • Logičke kvarove – obrisani podaci, korupcija podataka.
  • Elektronske kvarove – ovi kvarovi su veoma, veoma retki, u tu kategoriju spadaju pregoreli kondezatori, otpornici i sl.
  • Kvarovi firmware-a – dolazi do korupcije kontrolnog softvera unutar samog kontrolera na čipu. Neka analogija bi bila – kvarovi servisne zone na hard disku. Dobija se ili delimičan model diska, ili nedostaje kapacitet, ili sam FTL (Flash translation layer – algoritam smeštanja blokova u memoriju) ne funkcioniše. Svakako, ova vrsta kvarova može da bude najzahvalnija, jer je u većini slučajeva moguće spasiti sve podatke.

Solid state diskovi mogu da izgube podatke usled:

  • oštećenja fizičke ili elektronske prirode
  • loših sektora
  • korupcija internog programa u kontroleru
  • korupcije fajlova od strane softvera ili operativnog sistema
  • habanja ćelija memorijskih čipova usled preteranog upisivanja
  • slučajnog brisanja fajlova
  • požar, poplava i ostale prirodne katastrofe

Kvar SSD-a – šta učiniti? Šta treba da uradite kada otkaže SSD?

Najbitnije je da bude isključen, i da se više ne uključuje. Iako SSD ne može da se fizički ošteti ponovnim uključivanjem, kao što mogu standardni hard diskovi, može da prepiše fajlove ili da se sadržaj koji je zbog korupcije određen za brisanje permanento izgubi. TRIM komanda na primer, moze da direktno smanji šanse za uspešno spašavanje podataka. Druga situacija je da su memorijski blokovi krenuli da degradiraju ili da ima problem sa kontrolerom, i time što ga više ne uključujete, zadržavate medij u originalnom stanju.

Nikada nemojte da koristite programe za vraćanje podataka ili disk utility na SSD-ovima, jer ovi programi mogu da doprinesu daljem oštećenju medija.

spasavanje-podataka-sa-ssd-a

Spašavanje podataka sa SSD-a

Data Solutions Laboratorija poseduje specijalističku opremu najnovije generacije za spašavanje podataka sa SSD i SSHD medija. Možemo da pristupimo svakom SSD-u bez obzira na format uređaja i tip priključka: SATA, SAS, PCIe, USB, mSATA, M.2… Kontinualnim usavršavanjem tehničara i potragom za novim rešenjima, u stanju smo da vam pomognemo u najvećem broju slučajeva.

Mi vam nudimo besplatnu dijagnozu statusa vašeg SSD-a, gde ćete dobiti procenu mogućnosti spašavanja, kao i vremenski okvir posla, i naravno cenu.