Transcend StoreJet 1TB USB 3.0

TRANSCEND STOREJET (USB 3.0) – OTPORAN NA UDARCE?!

OSNOVNE KARAKTERISTIKE:

 • Marka (Proizvodac):
  Transcend
 • Model:
  25H3P
 • Kapacitet:
  500GB, 750GB, 1TB, 1,5TB
 • Interfejs:
  USB 2.0/3.0
 • Brzina prenosa podataka:
 • USB 2.0 – do 480Mb/s
 • USB 3.0 – do 5Gb/s
 • Dimenzije:
  130.8 x 80.8 x 21.7 mm
 • Težina:
 • 216g (500GB/750GB/1TB)
 • 256g (1.5TB)
 • Cena:
 • od 7.000RSD (500GB)
 • od 8.000RSD (750GB)
 • od 9.000RSD (1TB)
 • od 11.000RSD (1.5TB)
Transcend-25H3P-hard-disk-test
Transcend-25H3P-hard-disk-test-1

Transcend StoreJet 25H3P je, po rečima proizvođača, eksterni hard disk koji “ima sve”- brzinu, kapacitet, ali pre svega, on je otporan na udarce. Kako svakodnevno spašavamo podatke sa medija koji otkazuju i pri vrlo blagim potresima, morali smo da proverimo ovu informaciju.

DIZAJN

Ono što se na prvi pogled može primetiti, a što je i zamerka pojedinih korisnika, je veličina.

Naime ovaj Transcend-ov model je veći nego prosečni 2,5”-ni eksterni hard disk. S druge strane, to je odlika svih Transcend-ovih modela tako da je proizvođač, zapravo, samo ostao veran tradiciji.

Ovaj model je izrađen od čvrste gume u ljubičasto-sivoj nijansi što čini njegov moderan izgled, a ujedno i zaštitu od padova i potresa. Zaštitna kutija se sastoji iz tri sloja: tanke gumene maskice postavljene po ivicama unutrašnjeg hard diska, plastične kutije i čvrste gumene maske.

Zaštitna guma je postavljena preko cele površine kutije kako bi ublažila potrese i sprečila fizička oštećenja kutije, ali i samog hard diska. Na disku se nalazi i dugme za automatski bekap što je karakteristično za Transcendove modele. U pakovanju se dobija Quick Start Guide – uputstvo za korišćenje koje ne sadrži mnogo korisnih informacija osim za nove korisnike kojima je potrebna pomoć oko povezivanja diska sa računarom. Međutim, detaljno je opisan Transcend Elite softver* koji je instaliran na hard disku.

*Transcend Elite je napredni softver sa user-frindly aplikacijom koja pomaže korisnicima da upravljaju podacima i povećaju produktivnost uređaja. Koristan je jer ima trostruku namenu: organizuje, štiti i ažurira podatke.

Podržane konekcije su USB 3.0 kao i starija USB 2.0 što garantuje veći broj korisnika. Može se koristiti i na računarima koji ne podržavaju USB 3.0 konekciju, dok ova brža konekcija omogućuje zahtevnijim korisnicima brz prenos podataka i veliku uštedu vremena.

Transcend StoreJet 25H3P se prodaje u kapacitetima od 500GB, 750GB, 1TB i 1,5TB što je u okvirima trenutnog standarda.

PERFORMANSE

Uporedili smo brzinu prenosa podataka sa/na Transcend 25H3P 1TB pri konekciji USB 3.0 i USB 2.0. Pogledajte šta su rezultati pokazali:

U našem slučaju, oba testa pokazuju stabilnost na celokupnoj LBA zoni. Nema prevelikih oscilacija prilikom čitanja i pisanja, što je direktan pokazatelj ujednačenog kvaliteta samog medija.

TEST: CrystalDiskMark – Prenos 1000MB podataka – USB 2.0

Transcend-1TB_1-1000_Crystal-mark-USB2.0

TEST: CrystalDiskMark – Prenos 4000MB podataka – USB 2.0

Transcend-1TB_5-4000_Crystal-mark-USB2.0

TEST: CrystalDiskMark – Prenos 1000MB podataka – USB 3.0

Transcend-1TB_Crystal-mark_1-1000-USB3.0

TEST: CrystalDiskMark – Prenos 4000MB podataka – USB 3.0

Transcend-1TB_Crystal-mark_5-4000-USB3.0

Razlika u prosečnoj brzini sekvencijalnog upisa/čitanja podataka pri USB 2.0 i USB 3.0 je ogromna. Brzina pri USB 3.0 konekciji je više nego tri puta veća. To je parameter koji pokazuje brzinu prenosa velikih fajlova – programa, muzike, filmova, slika i sl. i važan je za eksterne hard diskove.

Brzina random upisa/čitanja se razlikuje vrlo malo. Ona je važnija za performance sistemskih hard diskova.

Što se tiče brzine, nismo našli nikakvu zamerku ovom prenosivom hard disku. Njegova brzina je iznad proseka u klasi*.

*Brzina pri USB 3.0 konekciji

Zaključak

Zaštitna guma kojom je obložena eksterna kutija ovog hard diska, kao i dodatna zaštita između hard diska i eksterne kutije naizgled jeste dobro rešenje. Međutim, ako uzmemo u obzir osetljivost mehaničkog sklopa hard diska, ova gumena futrolica nije ni približno dovoljna zaštita. Mala je verovatnoća da će sačuvati hard disk i podatke na njemu nakon pada ili nekog većeg potresa. Ovaj model je dobro rešenje za korisnike koji svakodnevno koriste prenosivi hard disk jer je svakako pouzdaniji od modela koji nemaju nikakvu dodatnu zaštitu već samo eksternu kutiju (plastičnu ili metalnu). Prenosivi hard diskovi su svakodnevno izloženi potresima, a verovatnoća da će vam ispasti je velika. Zbog toga prenosivi hard diskovi ne bi trebalo da služe za skladištenje već samo za prenos podataka sa jednog računara na drugi, sa jedne lokacije na drugu…

Naša preporuka za Transcend StoreJet 25H3P USB 3.0 ide korisnicima koji imaju potrebu za brzim hard diskom, a jednostavnim za korišćenje na koga mogu, po potrebi, smestiti i veću količinu podataka. U tu kategoriju bismo svrstali poslovne ljude koji puno putuju ili su stalno u pokretu i studente. Ono što je bitno da zapamtite i nikada ne zaboravite – Uvek napravite kopiju tih podataka za slučaj da disk slučajno oborite sa stola, šutnete nogom, pregazite autom… (To su samo neke od situacija koje su se desile našim klijentima.)

Ukoliko ne želite da poslušate naš savet – Mi smo Laboratorija za profesionalno spašavanje podataka sa svih vrsta medija i imamo iskustvo od preko 10 godina. Ako ne želite sami sebi da pomognete, mi smo tu za vas 🙂

Data Solutions Laboratorija

Komentari

Pročitaj sve komentare

Ostavi komentar

Оставите одговор