SSD HyperX Savage (240 GB)

Prvi put u regionu jedan ovakav disk ustupljen je na testiranje profesionalnoj laboratoriji za spašavanje podataka.

U našoj laboratoriji se sticajem okolnosti svakodnevno susrećemo sa raznim modelima diskova, a ovog puta imali smo priliku da među prvima testiramo HyperX Savage SSD disk koji nam je ustupila lokalna kancelarija “Kingston Technology Company Inc.”, najveći nezavisni proizvođač memorijskih proizvoda.

U nastavku su naši utisci i rezultati testova sa pratećim grafikonima i fotografijama.

Dugo vremena, SSD je bio nedostupan prosečnim korisnicima, prvenstveno zbog cene samog uređaja. Drugi razlog je naravno bio kapacitet SSD-a, u odnosu na istu cenu klasičnog hard diska. Za iste ili manje pare bilo je moguće dobiti višestruki kapacitet hard diska. Prošlo je vreme kada su samo entuzijasti i profesionalci kupovali SSD, kako bi postigli željene brzine. Kako se broj proizvođača povećavao, tako je i ulaganje u tehnologiju drastično poraslo, i naravno cene su pale.

Kao veliki ljubitelji Kingston DRAM memorija već godinama, konačno smo uzeli da testiramo i novi SSD iz njihove familije, pod oznakom HyperX Savage SSD. Kako već koristimo RAM sa oznakama Fury i Savage, očekivanja su bila velika.

Samo pakovanje proizvoda izgleda vrhunski, što znači da nijedna stavka od strane dizajna i marketinga nije zapostavljena. Ako već izdvajate pare za vrhunsku kategoriju SSD, zašto da nemate potpuno uživanje u svakom momentu. Znate onaj osećaj kada vidite nešto lepo upakovano, kao poklon, i jedva čekate da vidite šta je unutra?

ssd kingston hyperx savage oprema

U pakovanju HyperX Savage SSD se nalazi:

 • Eksterno USB 3.0 kućište (namenjeno prevashodno za kloniranje sa postojećeg HDD-a prilikom upgrejdova računara i laptopova, nakon čega se izvađeni HDD može staviti u ovu fioku i koristiti kao eksterni disk)
 • USB 3.0 kabl
 • Metalni adapter (fioka) za montiranje u 5.25” slot (za upotrebu u desktop računarima) sa šrafovima
 • Plastični adapter 7-9,5mm za laptop
 • Brendirani HyperX multi-funkcijski šrafciger
 • Acronis True Image softver za kloniranje diska
 • HyperX nalepnice

Napominjemo da dodatna oprema koja se dobija u pakovanju kao poklon košta 20 dolara. Ako uzmemo u obzir da većini korisnika nije potrebna dodatna oprema ili im je neophodan samo adapter za desktop/laptop računar, možemo je smatrati luksuzom. Ipak, istina je da će malo korisnika moći da odoli ovom elegatnom pakovanju i mnoštvu zanimljivih dodataka.

Da pređemo na konkretne stvari, testirali smo HyperX Savage SSD kapaciteta 240GB. Da vidimo kako se pokazao u praksi.

Prvo ćemo predstaviti deklarisane karakteristike proizvođača:

 • Form factor: 2.5″
 • Interfejs: SATA Rev. 3.0 (6Gb/s) – kompatibilan sa SATA Rev. 2.0 (3Gb/s) – naravno i protok je niži
 • Kapaciteti: 120GB, 240GB, 480GB, 960GB
 • Kontroler: Phison PS3110-S10*
 • Potrošnja energije: 0.39W Idle / 0.5W Avg. / 1.4W (MAX) čitanje / 4.35W (MAX) upis
 • Temperatura skladištenja: -40°C~85°C
 • Radna temperatura: 0°C~70°C
 • Dimenzije: 100.0mm x 69.9mm x 7.0mm
 • Težina: 240GB: 96g
 • Maksimalne vibracije pri radu: 2.17G Peak (7–800Hz)
 • Maksimalne vibracije pri mirovanju: 20G Peak (10–2000Hz)
 • Radni vek: 1 milion sati MTBF
 • Garancija/podrška: trogodišnja garancija i besplatna tehnička podrška
 • Ukupan mogući broj upisanih bajtova (TBW)3: 240GB: 306TB 1.19 DWPD

*Phison PS3110-S10 je četvorojezgarni, osmokanalni kontroler, izrađen u 55nm tehnologiji i predstavlja zamenu za dosadašnji standardni SandForce SF-2281 kontroler koji je Kingston koristio u svojim SSD-ovima. Sama memorija za podatke izrađena je 19nm MLC NAND tehnologijom. Ukupno 16 čipova (po 8 sa svake strane), i sasvim solidnih 256MB keš memorije (DDR3L 1600 -Nanya).

Osnovne performanse prema Kingston-u:

 • Prenos kompresovanih podataka (ATTO): 240GB – 560MB/s čitanje i 530MB/s upis
 • Prenos nekompresovanih podataka (AS-SSD i CrystalDiskMark): 240GB – 520MB/s čitanje i 510MB/s upis
 • IOMETER makcimalno nasumično 4k čitanje/upis: 240GB – do 100,000/ do 89,000 IOPS
 • Nasumično 4k čitanje/upis: 240GB – do 93,000/ do 89,000 IOPS
 • Anvil ukupan rezultat (nekompresovani podaci): 240GB – 4,700

Prvi test koji je polagao Kingstonov Savage je stabilnost čitanja i upisa.

Propušten na Udma 133 kanalu, dao je kompletno ravnomerne rezultate, što smo i očekivali. Naravno, brzina čitanja je, kao i obično, veća od brzine upisa podataka. Ovaj test nije pravi test sposobnosti SSD-a, jer je maksimalna brzina prenosa 133MB/s već ga koristimo samo za grafički prikaz i testiranje kvaliteta medija na svim sektorima.

ssd-hyperx-savage_reading-test
ssd-hyperx-savage_writting-test

Zatim smo koristili popularne alate za testiranje diskova uopšte, AS-SSD i Crystal Mark.

AS-SSD

ssd-hyperx-savage_ASSSD-test-2
ssd-hyperx-savage_ASSSD-test-1

Sa ukupnim rezultatom od 1157, ovaj SSD se svrstava negde u sredinu high-end rešenja.
Prilikom sekvencijalnog čitanja i upisa došli smo do cifre od skoro 519.60MB/s i 509.17MB/S, što je u skladu sa deklarisanom brzinom. Ono što jesmo videli jeste skoro 99000 iops prilikom čitanja i 75000 iops prilikom upisa, što je impresivno.

Crystal Mark

ssd-hyperx-savage_crystaldiskmark-test

Na veliko zadovoljstvo, dobili smo veću brzinu čitanja i pisanja na Cristal Mark testu od one koju je proizvođač deklarisao. To naravno zavisi sve i od hardvera na kom se testira.

Anvil Storage Utilities
Sa prosečnim skorom od 4545 prilikom prenosa nekompresovanih podataka, i 4657 prilikom prosečne kompresije, evidentno je da Phison kontroler više voli kompresovane podatke.

Iako nešto niži od ostalih testova i dalje je to taj prosek koji se pokazuje kroz testove. Postignuti IOPS je nešto niži nego na prethodnim testovima, ali svakako nije bilo nikakvih iznenađenja.

ssd-hyperx-savage_anvils-storage-utilities-test

Kao dodatni test, instalirali smo Windows 10 operativni sitem.

Instalacija je trajala 4 minuta, što je neka prosečna brzina za SSD. U odnosu na HDD, kome je potrebno 7-35 minuta za instalaciju (ne računajući stare mašine), instalacija sistema na SSD-u je značajno brža.
Instalacija Office 2013 paketa je trajala 4m 20s.
To znači da za manje od 10 minuta možete imati spreman funkcionalan računar u svojoj kancelariji. Sjajno, zar ne?
Naravno, ukoliko koristite SSD za upgrade sa hard diska, biće Vam potrebno još vremena da iskopirate svoje podatke.

ssd-hyperx-savage_dodatna-oprema

Zaključak Laboratorije:

Ovaj SSD je svakako najbrži SATA SSD koji je Kingston izbacio na tržište. U sekvencijalnom čitanju i pisanju je najbrži SATA SSD koji je na tržištu. Međutim, postavlja se pitanje koliko nas koristi SSD kao sekundarni medij za prebacivanje filmova ili sl? U realnoj upotrebi, kao butabilni disk, prema rezultatima testova koje smo sproveli, ovo ga ipak svrstava u srednju kategoriju SSD-ova visoke klase, odnosno postoje brži SSD-ovi. (Sa druge strane Phison je najavio update firmware-a koji bi trebao značajno da poboljša karakteristike svih SSD-ova koji ga koriste u kategorijama u kojima trenutno ne briljira, ali o tome kada se desi).
Međutim, kao disk za multimediju, prenos podataka, ili svakodnevni posao/korišćenje, da zamenite standardni HDD u vašem laptopu ili desktopu je odličan. Svakako dodatan momenat zbog koga ga preporučujemo je Upgrade bundle kit (sva dodatna oprema koji ste videli u pakovanju), što će vam olakšati ceo posao (a prelaženje sa jednog diska na drugi jeste višečasovni posao, sa svim bekapovanjem, prebacivanjem podataka i instalacijom novog sistema), pravljenjem klona sa softverom koji dobijate i instrukcijama (http://www.kingston.com/us/support/technical/acronis-download – za ovo Kingston od nas dobija čistu desetku), brzim pretvaranjem u USB3.0 prenosni disk, ili samo ugrađivanje u kućište vašeg desktop računara ili medija centra.

Komentari

Pročitaj sve komentare

Ostavi komentar

Оставите одговор