Da li su memorijske kartice pouzdane?

Memorijske kartice su uređaji bazirani na NAND flash memoriji. Ova relativno nova tehnologija brzo je pronašla svoj put na tržište preko mnogobrojnih aplikacija poput onih u vidu flash medija, SSD diskova, ali i memorijskih kartica. One, u ukupnom broju proizvedenih uređaja baziranih na ovom tipu memorije, zauzimaju drugo mesto sa preko 25 procenata.

memorijska-kartica_data-solutions-laboratorija

Bilo bi nezamislivo da danas imamo ovoliko veliki broj raznih uređaja koji za memoriju koriste upravo kartice da ove nisu postojale. Memorijske kartice dale su svoj izuzetan dopirinos minijaturizaciji. Sve te kamere, diktafoni, plejeri bili bi daleko veći, teži i samim tim neuporedivo manje mobilni da se umesto memorijske kartice koristio, na primer, hard disk. Osim izuzetno malih dimenzija, kartice su izuzetno otporne na udare, potrese, a u nekim slučajevima čak i na vodu. Sve te karakterističe su značajno doprinele popularnosti ovih medija.

Međutim, to što su otporne ne znači i da su neuništive. Često se dešava da dobijemo memorijske kartice koje su pretrpele značajne deformacije i vodovi unutar same kartice su prekinuti. U većini ovakvih slučajeva nisu samo vodovi prekinuti već je i memorijski čip deformisan. Spasavanje podataka u slučaju deformacije memorijskog čipa nije moguće! Zapravo nije moguće restaurirati veze koje su ostale prekinute unutar samog čipa usled deformacije.

Sa druge strane, kartice koje su prestale da rade usled tzv. potrošnje memorijskog čipa, loma nekih konektora, kućišta, brisanja i sl. podaci mogu biti spašeni po relativno pristupačnim cenama. U kompaniji Data Solutions, već nekoliko godina vredno radimo na istraživanju tehnologije za vraćanje podataka sa oštećenih memorijskih kartica. Uopšteno gledano, memorijske kartice su pouzdane, ali često znamo da preteramo i njihove mogućnosti malo previše „rastegnemo“.

Ukoliko želite da produžite vek memorijskoj kartici:

  • vodite računa gde je držite kada je izvan uređaja u kom je koristite
  • nemojte je iznova formatirati posle svega nekoliko napravljenih slika već sačekajte da se napuni
  • i, možda najvažnije, trudite se da je ne izgubite

U slučaju gubitka memorijske kartice, kao i USB flash-a ili bilo kog drugog medija za skladištenje podataka, sav sadržaj će defitnitivno biti zauvek izgubljen!

Komentari

Pročitaj sve komentare

Ostavi komentar

Оставите одговор