Koliko su hard diskovi zaista pouzdani?

Kompanija Blackblaze koja se bavi bekapovanjem podataka izvršila je nedavno interesantnu analizu pouzdanosti različitih vrsta hard diskova. Uzorak na kome su vršili testiranje je 40.000 diskova koje koriste u svom poslovanju.

Ova kompanija koristi diskove tri različita proizvođača – Seagate, Hitachi* i Western Digital. Hard diskovi su proizvedeni različitih godina, različitih su serija i različitih kapaciteta, tako da predstavljaju dobar presek portfolija pomenutih proizvođača. Ova tri proizvođača su inače odabrana zato što na tržištu nude najbolje odnose cene po gigabajtu, što je kriterijum kojim se vode mnogi kupci.

*2011. Western Digital je preuzeo Hitachi tj. deo kompanije koja se bavi proizvodnjom hard diskova. Tako da, zapravo, trenutno na tržištu imamo dva proizvođača internih hard diskova – Seagate i Western Digital (WD).

hard-diskovi_test-pouzdanosti
Rezultat je sledeći: Najbolje su se pokazali Hitachi hard diskovi. Iako je većina tih diskova starija od dve godine, procenat njihovog otkaza u toku prve godine je oko 1%, a nakon tri godine neprestanog rada, čak 96.9% Hitachi diskova je i dalje bilo potpuno operativno. Western Digital je prošao za nijansu lošije.

Godišnje je otkazivalo oko 3% ovih diskova, a nakon tri godine operativno je bilo 94.8% WD diskova, što je i dalje solidan rezultat (ne zaboravite da su ti diskovi tokom testiranja radili bez prekida). Prema ovom istraživanju najlošije su se pokazali Seagate diskovi. Zanimljivo je da prve godine oni obično rade bez ikakvih problema, a onda počinju ubrzano da otkazuju nakon 18 meseci rada. Na godišnjem nivou, prosečno je otkazivalo skoro 9% Seagate diskova, a nakon tri godine više od četvrtine diskova je moralo da bude zamenjeno (radilo je 73.5% prvobitnih diskova).

Dva najpouzdanija pojedinačna modela diska na ovom velikom real-time testu izdržljivosti bila su Hitachi HGST Deskstar 5K3000 i Hitachi Deskstar 7K3000, oba kapaciteta 2 TB, kojih je radilo 98% nakon tri godine, dok su se nasuprot tome kao najlošiji pokazali modeli Seagate Barracuda 7200 (1.5 TB) i Seagate Barracuda od 3 TB, od kojih je nakon tri godine bilo operativno tek 70.6% diskova.

S obzirom da su testirani diskovi radili non-stop, u prosečnom kućnom računaru vreme do otkaza je ipak duže. Inače, za srpsko tržište još uvek niko nije radio ovako opsežno istraživanje, tako da ne postoje pouzdane informacije, ali stručnjaci iz ove oblasti nisu oduševljeni kvalitetom hard diskova koji stižu na naše prostore i vole da kažu – “Više nije pitanje da li će hard disk prestati sa radom, već KADA će prestati.”

Kao profesionalna laboratorija čija su specijalnost hard diskovi tj. spašavanje podataka sa hard diskova, posledjnih par godina imamo loša iskustva sa Seagate diskovima. Od kada je Seagate počeo da se bavi spašavanjem podataka, kvalitet diskova im opada, otkazi njihovih diskova su sve češći, naročito novih Barracuda modela od 1TB i većeg kapaciteta.

A kakvu pouku možemo izvući iz svega ovoga? U suštini je više nego jednostavno – Redovno pravite rezervne kopije (backup) važnih podataka i usluge laboratorija za spašavanje podataka vam nikad neće ni biti potrebne. A ako se ipak desi da disk otkaže poslušnost i izgubite podatke, nije sve izgubljeno – Pozovite nas, tu smo za vas!

Komentari

Pročitaj sve komentare

Ostavi komentar

Оставите одговор