Spašavanje podataka – Top 5 najbizarnijih slučajeva

Ako ste ikad prosuli nešto pa laptopu ili ste ispustili digitalnu kameru, pročitajte ove „interesantne“ slučajeve koje smo imali.

usb-flash-phison-chip

Jednog dana dobili smo poziv od Gospodina čiji je laptop uređaj prestao da radi. Kada se kurir vratio sa računarom i naši tehničari započeli postupak dijagnoze postaje očigledno da je sa donje strane računara probušeno nekoliko rupa, bušilocom? Kada smo od klijenta tražili da nam pojasni o kakvim se rupama radi, odgovorio nam je da je dok je radio na računaru ovaj je postao vruć te je odlučio da probuši nekoliko „rupica“ kako bi ga ohladio?

Drugi je doneo takođe prenosivi računar tvrdeći da je pod garancijom, ali su mu podaci neophodni. Sve što mu je sa računara bilo potrebno su nekoliko dokumenata koje je njegov šef spremao za veoma važan sastanak. Kada smo tokom dijagnoze i procene uspešnosti pitali otkud je displej polomljen saznajemo da je računar ostao na krovu automobila, a zatim bio pregažen. Spašavanje podataka je bilo uspešno, sa manjim gubitkom podataka, ali samo zato što klijent nije ukljućivao računar pa iskrivljene glave nisu izgrebale površinu pletera.

Iako flopi diskovi nisu odavno poslednja reč tehnologije u doba kada je kompanija bila u svom začetku dobijamo kućni računar koji neće da se upali. Žena tvrdi da je ceo problem nastao tog jutra, a računar je bitan zbog knjigovodstvenog softvera. Kada smo analizirali komponente utvrdili smo da je flopi drajv krcat celofanom od čokolade. Ispostavilo se da je petogodišni sin u prorezu flopi diska pronašao skrovište za omote pojedenih slatkiša!

Mladi bračni par je dobio dete. Prenosivi hard disk je pun fotografija novorođene bebe. Slika ima na hiljade sve napravljene digitalnom kamerom i u periodu od godinu i po dana. Muž je slulajno ispustio disk, a kada je disk prestao da radi izbila je svađa i supruga je zapretila razvodom ukoliko ove slike ne budu spašene. Nakon nekoliko dana uspeli smo da spasemo fotografije, a samim tim i brak ovog para. Skoro su nam poslali sliku nove bebe! Čestitamo!

Tokom rada na doktorskoj disertaciji na Filozofskom fakultetu u Beogradu, asistentkinja gubi svoj rad tako što je fleš disk na koji ga je sačuvala prestao da radi, baš u isto vreme kad i laptop. Znajući da ima bekap na fleš disku računar nosi na servis gde joj menjaju memoriju i hard disk, a zatim instaliraju novi sistem. Kada je pokušala da pokrene fleš disk ovaj je otkazao poslušnost. Fleš disk je bio baziran na Phison memorijskom kontroleru i za njega smo relativno lako pronašli algoritam, a podatke uspešno spasili nakon nekoliko dana. Bio je ovo jedan od prvih slučajeva kod kog smo morali da odlemimo memorijski čip i testiramo novu opremu. Uspešno!

Zaista je neverovatno kroz šta je sve moguće da jedan meorijski uređaj prođe i na kraju spašavanje podataka koji su na njemu smešteni bude uspešno. Zvučaće nemoguće, ali zaista spašavanje podataka je ponekad moguće uprkos nekom neobičnom sledu događaja ili katastrofi kojom su ovi uređaji bili izloženi. Ove neobične okolnosti upravo svedoče o izdrživosti ovih uređaja. Nemojte ih testirati do krajnjih granica!

Komentari

Pročitaj sve komentare

Ostavi komentar

Оставите одговор