Mobilni telefoni i zima

Na niskim temperaturama svi tehnički uređaji ponašaju se drugačije nego na standardnim. Ako obratite pažnju primetićete da je u uputstvu svakog uređaja uvek naveden radni opseg temperatura za koji se garantuje da će uređaj raditi ispravno. Mobilni telefoni su posebno izloženi riziku, jer se za razliku od televizora, računara, veš i sudo mašina i druge kućne tehnike oni koriste i van kuće, odnosno u mnogo širem rasponu temperatura. Pa da vidimo kako hladno vreme utiče na njih.

mobilni-telefon-sneg-1

Kao prvo, poznato je da baterije kraće traju na niskim temperaturama. Hladno vreme znatno utiče na skraćenje vremena rada baterije, kao i na njeno ubrzano otkazivanje. Zato je od esencijalne važnosti da se mobilini telefon što kraće koristi na hladnoći.

Ekran telefona takođe menja svoje karakteristike na hladnom vremenu. LCD ekrani su osetljiviji od AMOLED displeja, a problemi koji mogu da se pojave su slabija detekcija pritiska, zakasnele reakcije, kao i pojave tzv. „duhova“ na slici. Takođe, fizičke karakteristike ekrana se menjaju na hladnoći, pa on postaje krtiji i u slučaju pada lakše se lomi.

Hladno vreme može da utiče i na interne komponente u telefonu. Kada je dugo izložen hladnoći, telefon može da prijavljuje različite greške, otežano je očitavanje SIM kartice, kao i izvršavanje raznih drugih funkcija. Pored ekrana i unutrašnje komponente postaju krhkije na niskim temperaturama, pa je veća verovatnoća trajnog oštećenja telefona prilikom eventualnog pada.

Ukoliko dugo vremena boravite napolju, sa telefonom izloženim hladnoći, nemojte odmah da ga koristite kada ga unesete na sobnu temperaturu. Prilikom upotrebe mobilni telefon se zagreva, a prebrzo zagrevanje može da dovede do kondenzacije unutar telefona. Naravno svi znamo kako voda utiče na elektronske komponente.
Zato tokom zime, kada se nalazite napolju, pokušajte da telefon što kraće izlažete direktnoj hladnoći. Držite ga u torbi ili u nekom unutrašnjem džepu jakne, što bliže telu. Koristite bluetooth slušalice za telefoniranje, ili ako baš morate da ga držite u ruci koristite touch screen kompabilne rukavice jer hladne ruke gube osećaj i telefon bez rukavica na zimi mnogo lakše ispada iz ruke.

A ako vam se i pored svega desio neki problem, još uvek nije sve izgubljeno. Vaši dragoceni podaci i dalje mogu da se spasu. Prva sprska laboratorija za spašavanje podataka od nedavno specijalizovana je i za spašavanje podataka sa svih vrsta mobilnih uređaja (ne samo telefona, već i tableta). Pozovite nas!

Komentari

Pročitaj sve komentare

Ostavi komentar

Оставите одговор