Laptop mi je ispao na pod – Šta da radim?

Laptop je sofisticiran uređaj. U njemu se osim očiglednih komponenti, poput displeja, tastature ili optičkog uređaja, nalaze i one mnogo bitnije. Retko se dešava da možete ispustiti laptop i proći bez ozbiljne štete. Iako šteta nije odmah uočljiva, ovaj članak opisuje najverovatniji ishod.

slomljeni-laptop

U slučaju da je laptop pao na bok ili ivicu, verovatnoća da su pukotine odmah vidljive je jako visoka. Ako vidite pukotine, to ukazuje da je laptop najverovatnije pao sa veće visine i u tom slučaju postoji mogućnost da je neka od komponenti unutar laptopa takođe pretrpela određena oštećenja. Ako je laptop bio uključen ili je u stanju “hibernacije”, onda je sasvim velika verovatnoća da je i hard disk pod znakom pitanja. Šta to zapravo znači? U danima (nekad mesecima) koji slede, kad god uključite laptop vaš operativni sistem se dugo pokreće, ili sve radi normalno, ali uvek nekeko na istom mestu blokira. Sve su to znakovi oštećenja hard diska.
Oštećenja pre svega na mediju koji sada poseduje značaj broj loših sektora, katkad čitave zone sa kojih je pristup gotovo nemoguć. U ovim slučajevima će vam svakako biti potreban novi hard disk i instalacija kompletnog sistema. Ovo možda nije loš trenutak za izbor SSD medija, naravno u slučaju da ostala oštećenja nisu značajna. Ovde valja reći da loši sektori (eng. Bad sector) mogu nastati i kao posledica rasipanja grafitne prašine koja je opet posledica pada glava diska.

Ako je laptop bio isključen, onda je hard disk verovatno u redu, međutim, ukoliko je udarac bio jak, posledica je pada sa veće visine ili je baš zlim slučajem pao pod određenim uglom (opet zavisi od modela do modela), postoji mogućnost da su glave sletele sa rampe na parking zoni i sada leže na površini diska. Samo mali broj ljudi neće probati da uključi laptop pre nego što razmisli koliko su mu podaci bitni. Pa tako diskovi koji stignu nakon nekoliko bezuspešnih, „poluuspešnih“ i „uspešnih“ startovanja budu značajno oštećeni. Oštećenja podrazumevaju ogrebotine (skoro potpuni gubitak podataka), oštećenja jedne ili više glava i oštećenja spindle motora (motor koji vrti pletere diska). Upravo se u oštećenim glavama krije priča od malopre.

Naime, oštećene glave, opet u zavisnosti od okolnosti, mogu prestati da rade i zadržati svoje aerodinamičke karakteristike; izgubiti i jedno i drugo; nastaviti da rade i izgubiti aerodinamiku.
Deformacije aerodinamike su veoma ozbiljan problem kako zbog visine na kojoj glave lete tako i zbog novog ugla pod kojim lete. Ove deormacije mogu dovesti do toga da glava češe površinu pletera koja u 99% slučaja vodi do trajnog gubitka podataka!

Najgora opcija je ona u kojoj laptop pada dok je uključen. Verovatnoća od oštećenja neke od mehaničih komponenti je jako visoka. Gotovo obavezna. U ovom se slučaju NIKAKO ne savetujmo da išta radite sa laptopom. Ne pokušavajte da ga pokrenete ponovo ukoliko imate ijedan fajl zbog koga vredi raditi pokušaj spašavanja podataka. Ako je vaš laptop pao u isto vreme kad i napojni kabl priključen u utičnicu, verovatno i konektor može biti deformisan ili polomljen.

Šta zapravo uraditi kada vam ispadne laptop?
U sedam kratkih koraka ukazujemo na korake koje treba preduzeti kada ispustite laptop:

  • Isključite ga i izvadite bateriju (ukoliko ste vični)
  • Razmislite dobro da li vaš laptop poseduje neke podatke koji su vam neophodni. Podaci poput email poruka, dokumenata, baza, fotografija (porodičnih ili ne), video materijala itd.
  • Ukoliko ste razmislili i zaista postoje podaci koji su ključni, zapakujte računar i pošaljite (dostavite) ga profesionalnoj laboratoriji za spašavanje podataka.
  • U slučaju da nije bitno šta će biti sa podacikma na disku, proverite vizualno stanje uređaja, eventualne pukotine, ekran ili konektor za napajanje.
  • Završili ste pregled i ništa ne ukazuje na neke veće probleme na kućištu – vratite bateriju i napajanje.
  • Uključite laptop (ali budite spremni da ga isključite brzo ukoliko se iz kućišta čuje bilo kakav neobičan zvuk ili se pali ekran)
  • Ako se računar ispravno uključio i učitao operativni sistem, nikad nije loša ideja proći kroz podešavanja hardvera, testirati nekoliko fajlova na hard disku i, na kraju krajeva, skenirati disk adekvatnim softverom.

Uz pretpostavku da ste proverili sve gore navedene savete i vaš laptop još uvek neće da se pokrene, onda je u pitanju kvar na matičnoj ploči. Ona je montirana u laptopu i oko nje je sve ostalo.
Matična ploča unutar laptopa može usled udarca biti slomljena. U toku pada bakarni vodovi se mogu prekinuti! U slučaju da je kvar matične ploče, samo profesionalni servisi mogu imati uspeha sa ovim kvarovima.

Zaključak se nameće – uvek nosite svoj laptop pažljivo, pogotovo pažljivo rukujte njime kada je uključen. Tako ćete izbeći skupe popravke i mogući gubitak podataka. Ako se gubitak i dogodi kontaktirajte Data Solutions, profesionalnu laboratoriju za oporavak podataka nakon pada laptop računara.

Slika: youtube.com

Komentari

Pročitaj sve komentare

Ostavi komentar

Оставите одговор