Kako spasiti podatke sa eksternog hard diska

Bez panike! U slučaju da je hard disk još uvek ispravan, moguće je spasiti podatke pomoću raznih softverskih alata, naravno ukoliko znate šta radite. Kod mehaničkih problema, savetujemo da ne pokušavate sami već da disk odnesete profesionalcima.

Izgubili ste podatke? To obično znači da ste zaboravili na bekap. To sad verovatno zvuči kao mantra, ali zaista je tako. Najveći broj nas će ipak naučiti na svom primeru. Izreka kaže – koga je mleko opeklo taj i u jogurt duva! Velike su šanse da kada jednom izgubite podatke naučite svoju lekciju i redovno radite bekap.

U slučaju da ste upravo izgubili podatke, guglali i našli ovaj tekst, ovo je momenat gde vas moj pokušaj opuštanja iritira pa zatvarate prozor… Ili priznajete sebi „desilo se“ i nastavljate dalje?

Šta god da se dogodilo sa vašim eksternim diskom najvažnije je da ne pokušavate odmah sami da podatke i oporavite. Poslednje što treba da uradite je da krenete sa rasklapanjem, skidanjem softvera koji je prvi izašao kad ste tražili oporavak ili spašavanjem podataka i njegovim pokretanjem.

Prvo napravite listu podataka koji su vam neophodni. Provedite neko vreme istražujući na internetu tuđe primere. Ukoliko zaključite da je moguće spasiti podatke sa vašeg eksternog diska u vašem domu, naravno u skladu sa sledom događaja koji je do gubitka i doveo, pokušajte!

eksterni-hard-disk

Svaki pokušaj spašavanja izgubljenih podataka, od onih u kućnoj radinosti do onih u najsavremenijoj laboratoriji, počinje sa dijagnostikovanjem kvara. Kako verujem da ne posedujete potrebnu opremu, alate ili posebne uređaje za testiranje firmvera, dijagnostikovanje kvara svodi se na osluškivanje diska nakon inicijalizacije i njegovom odzivu kod sistema. U slučaju da eksterni hard disk proizvodi neke čudne zvuke, najbolje je da pokušaj spašavanja prepustite nekoj profesionalnoj laboratoriji.

Disk se inicijalizuje i prijavljuje sistemu, ali je pristup delu ili svim podacima otežan, nemoguć ili privremen signalizuje da je najbolje da pokušate sa kloniranjem. Kloniranje obuhvata kreiranje identične kopije vašeg diska na, pogađate, novom disku. Ukoliko se proces kloniranja završi uspešno, veći deo posla je završen i sve što vam je potrebno leži u aktiviranju adekvatnog softvera, čiju licencu uvek možete kupiti preko interneta. Izbor softvera zavisi od fajl sistema, cene, dostupnosti itd. Neki su besplatni, a rade odličan posao. Nije moje da sudim koji je hipotetički bolji i za šta pa se ovom temom ovog puta neću baviti. Izaberite onaj koji je u skladu sa vašim potrebama. Za koji god da se odlučite, radite isključivo na kopiji! Završetak skeniranja obično vas vraća u poziciju onog ko kontroliše situaciju. Iskoristite listu koju ste sastavili da selektujete vaše izgubljene podatke. Kopirajte ih naravno na neki novi disk. Stari nakon formatiranja možete koristiti ponovo ili ga reciklirati.

U onim slučajevima gde je kloniranje hard diska nemoguće, poredlažemo da opet kontakirate provajdera zato što posebni uređaji koji su za ove potrebe posebno dizajnirani često nisu dostupni prosečnom korisniku. Ponovni pokušaji kloniranja mogu dovesti do još većih problema čak i u rukama profesionalaca. Vraćamo se opet na početak, samo ne paničite!

Komentari

Pročitaj sve komentare

Ostavi komentar

Оставите одговор