]]>

 

SPAŠAVANJE PODATAKA SA DIGITALNIH MEDIJA

Pod digitalne medije spadaju USB Flash i SSD memorije, i memorijske kartice (SD, miniSD, microSD, CF, MMC, MC, MSD...)

Najveći deo modernih memorija za skladištenje podataka zasniva se na istom ili sličnom principu. Tehnologija koja pokreće sve ove uređaje je, sa hardverske strane, jednostavna. Memorijski čip prati odgovarajući kontroler. Ova dva elementa čine, praktično, ceo uređaj odnosno memoriju.

Memorijski čip je, u skoro svim vrstama memorijskih kartica, USB flash diskova, kao i većini drugih digitalnih uređaja, baziran na NAND tehnologiji i dolazi u klasičnom TSOP-48 kućištu. USB FLASH novije generacije i SSD diskovi se baziraju na istom principu samo što imaju 2, 4, 8, 16 ili više memorijskih čipova.

Data Solutions Laboratorija je prva na ovim prostorima počela spašavanje podataka sa oštećenih memorija. Veliki broj ljudi smatra da je spašavanje podataka sa memorija nemoguće. Ta izjava je tačna samo u slučaju kada je memorijski čip uništen (slomljen ili pregoreo). Daleko veća verovatnoća je otkaz kontrolera, odnosno čipa, koji je zadužen za upis podataka u memoriju, kao i za čitanje podataka. U tom slučaju, postoje velike šanse za 100% uspešno spašavanja podataka.

Tehnologija koja se primenjuje prilikom upisa/čitanja podataka se razlikuje od proizvođača do proizvođača i ona u znatnoj meri otežava proces spašavanja podataka. Elementarna logika je sledeća: Prisutni kontroler određuje algoritam, kao i veličinu segmenta za upis i čitanje podataka. Potrebno je “razbiti” algoritam. Algoritam koji je primenjen predstavlja zaštićeni mehanizam, odnosno patentiran je od strane proizvođača i nije javno dostupan.

Podaci se na memorije smeštaju potpuno drugačije nego u hard diskovima. Celokupna memorija je podeljena na “strane” pa veličina strane, kao i način smeštanja, zavisi od tipa algoritma koji je primenjen. Takođe, raspored strana u okviru same memorije nije linearan, u zavisnosti od tipa primenjenog algoritma postoji više mogućih varijanti mix-a samih strana.

    U cilju spašavanja podataka neophodno je:

  • Odvojiti memorijske čipove od oštećenog uređaja,
  • Pročitati sve sektore memorije i kreirati identičnu “sliku” memorije,
  • Detektovati određeni mix strana memorije,
  • Otkloniti mix,
  • Primenom adekvatnog algoritma sve stranice spojiti u jednu celinu.

Nakon ovog procesa, moguć je logički pristup podacima. Odnosno, neophodno je odrediti parametre primenjenog fajl sistema (95% slučajeva FAT12) i nakon toga restaurirati logičku strukturu i kopirati podatke. Naravno, u slučaju spašavanja podataka sa novijih USB Flash i SSD diskova, na gore opisani proces potrebno je dodati i vremensku komponentu, pošto linearni rast čipova eksponencijalno povećava vreme potrebno da se rekonstruiše sadržaj memorije.

Izuzeci od opisanog postupka postoje. Mini i Micro SD kartice ne poseduju kontroler, a neki uređaji imaju enkriptovane strane u okviru memorija koje je nemoguće dekriptovati u slučaju otkaza kontrolera. Zahvaljujući našoj potrebi da se stalno usavršavamo, kao i ulaganju u nove tehnologije i opremu, proširili smo postojeće kapacitete laboratorije, tako da smo u mogućnosti da vraćamo podatke sa Mini, Micro SD i drugih kartica, kao i monolitnih USB FLASH diskova.

Data Solutions Laboratorija ima veliki procenat uspešnosti spašavanja podataka sa svih vrsta memorijskih kartica, kao i USB FLASH diskova (preko 90%).

 

 

U želji da Vam omogućimo da što brže i lakše dođete do svojih podataka, pružamo Vam mogućnost da uradite online dijagnozu i prijem medija, odmah dobijete preliminarnu dijagnozu kvara i na taj način ostvarite 20% popusta na uslugu spašavanja podataka, kao i organizovanje BESPLATNE kurirske dostave do naše Laboratorije na teritoriji Republike Srbije.


dsollabs Novi Android bag ugrozio 950 miliona telefona #Stagefrighth ttp://www.zastitapodataka.com/novi-android-bag-ugrozio-950-miliona-telefona/
dsollabs Polomljeni memorijski cip #SD #nodatarecovery #spasavanjepodataka #nemoguce @ Spasavanje podataka -… https://t.co/hO17WQ0W84
dsollabs SolutionsI u akciji "Nova polica" :) #HDD #work #office @ Spasavanje podataka - Data Solutions https://t.co/J1nkH7pDO4
dsollabs Sta se desi kada #harddisk ne upakujete adekvatno za #transport @ Data Recovery - Data Solutions https://t.co/nQErPuzI1q
Korisni dokumenti koje možete preuzeti
Prijemni formular - Preuzmite PDF
Cenovnik - Preuzmite PDF
Polisa o Poverljivosti i Zaštiti - Preuzmite PDF

Oficijelni partneri!

Uradite ONLINE prijem ODMAH i ostvarite pravo na....

Popust za spasavanje podataka

Reference:

FacebookMySpaceTwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Data Solutions d.o.o. |Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. | +381 (64) 643-5884 | +381 (11) 329-0661 | Klare Cetkin 11, 11070 | Beograd, Srbija (2003-2012) sva prava zadržana.